• op zoek naar antwoorden, slingerweg

op zoek naar antwoorden?

Medusa.nl ALTIJD EEN PASSENDE WEBOPLOSSING

Ik wil een webshop

Voor dat je begint met het realiseren van een webshop is het van belang dat je goed bedenkt wat voor soort webshop je wil en wat voor producten en/of diensten je wil aanbieden.
De basiselementen voor een webshop komen deels overeen met die van een website: serverruimtedomeinnaam, de website/webshop zelf en een privacyverklaring.

Wat wil je met de webshop?

Er is veel mogelijk, maar hoe duidelijker jij je doelen bepaalt des te makkelijker is het om keuzes te maken voor het te bewandelen pad.

 

Plan

Het helpt enorm als je de plannen noteert, je kunt het dan altijd nog eens doornemen en aanscherpen of anderen laten lezen. Bovendien creëer je een goede leidraad voor de communicatie naar de partijen die je bij de uitvoering gaan ondersteunen.

Wat is er nodig voor een webshop?

De volgende elementen komen daar bij: 

 • Webshop software
 • Producten of diensten
 • Mogelijk leveringsvoorwaarden
 • Betaling 

 

Serverruimte

Je website moet ergens staan en daarvoor kom je bij een provider terecht die de webhosting voor je regelt.

 

Domeinnaam

De website moet te vinden zijn en dat doe je via een domeinnaam (url, webadres) die je zelf kunt testen op beschikbaarheid en vervolgens vastleggen.

 • Kies een makkelijk te onthouden, niet te lange naam
 • Gebruik een extensie die logisch past bij je situatie en aansluit bij wat voor jou belangrijk is (zoals .nl, .org, .shop of .biz)
 • Vermijdt voor de Google vindbaarheid streepjes-in-je-domeinnaam

 

De website/webshop 

 • In een website vind je doorgaans de huisstijlelementen (logo, kleuren) terug zoals gebruikt in andere uitingen van een organisatie. Zorg in ieder geval voor een goede, beklijvende herkenbaarheid
 • Je wilt zo gemakkelijk mogelijk een site kunnen opzetten, vullen en beheren. Een CMS (content management system) is daarbij onmisbaar.
 • Er zal naast de producten, inhoud moeten komen in de vorm van teksten die geschreven en afbeeldingen die geselecteerd moeten worden.

 

Privacyverklaring

Zo gauw je via de website gegevens gaat verzamelen van bezoekers zul je een privacyverklaring op je website moeten zetten waarin je vermeldt hoe je en welke gegevens je verzamelt en wat je er mee doet. Gebruik je cookies of een simpel contactformulier dan verzamel je al gegevens. En als je verkoopt dan ontvang je al gauw betaal- en/of contactgegevens.

 

Webshop software

Een webshop vraagt om specifieke software die het beheer van de productgegevens, -afbeeldingen en -prijzen overzichtelijk houdt en eventuele online betaling mogelijk maakt. De keuze zal ook afhangen van het product of de dienst die op de website wordt aangeboden.

 

Producten of diensten

Als je een product of dienst aanbiedt zul je moeten vaststellen voor welke prijs je dat gaat doen. Je moet van je product of dienst een goede omschrijving geven, de leveringskosten, bedenktijd en de manier van betalen kenbaar maken. Zorg voor een goede service, het moet voor een klant helder zijn hoe hij contact kan opnemen indien die vragen of klachten heeft. 

Uiteraard is het van belang om alle mogelijke kosten in die prijs mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de webhosting, de betaalmethode, de inkoop, de verzendingen, de boekhouder etc. Voor de meeste online aankopen is er een bedenktijd van 14 dagen.

 

Leveringsvoorwaarden

In de wet zijn de regels met betrekking tot koop en verkoop vastgelegd, dus hiervoor hoef je geen leveringsvoorwaarden te hebben. Maar juist wel als je wilt afwijken van een aantal standaard wettelijke voorschriften. Het is daarbij van belang dat je kopers in de bestelprocedure akkoord laat gaan met je leveringsvoorwaarden.      

 

Betaling

Er zijn veel verschillende betaalmethodes maar in Nederland zijn de meest gangbare:

 • Betaling vooraf via iDeal, via creditcards, via PayPal
 • Betaling onder rembours
 • Betaling achteraf met factuur en digitale acceptgiro via Afterpay of andere acceptgiro

  Het is een wettelijke verplichting om minimaal 50% van de kosten in een later stadium te mogen voldoen. Er zijn echter veel webshops die hier niet aan voldoen.

Een combinatie van betaalmethodes op je site is gemakkelijk te regelen met Cardgate, Sisow of Mollie die uiteenlopende betaalmethoden in een bundel aanbieden.

 

Heb je een vraag over websites?Wij helpen je graag verder, vrijblijvend en kosteloos!
Neem gerust contact met ons op.

  Bel ons op 040-7470070

  Mail ons met een vraag of... om gebeld te worden.

Goed om
te weten

Heb je een vraag over websites?Wij helpen je graag verder, vrijblijvend en kosteloos!
Neem gerust contact met ons op.

  Bel ons op 040-7470070

  Mail ons met een vraag of... om gebeld te worden.

Naar bovenkant pagina